Tianjin – Endast en tågresa bort…

Om du bor i Peking och vill lämna den moderna storstaden för en dag kan du ta tåget till Tianjin.

Tianjin med sina 16 miljoner invånare ligger ca 15 mil sydost om Peking och med snabbtåget tar det endast 25 minuter. Staden är starkt präglad av de europeer som landsteg här för att sedan ta sig vidare till Peking under 1800- och början av 1900-talet. Mellan 1860 och 1945 var Tianjin i sin helhet ockuperad av europeer, japaner och amerikaner. Det gick så långt att om du inte var av utländsk börd fick du bo utanför stadsmurarna.

När du anlänt till stationen kan du börja med en båttur på Hai He River, floden som en gång i tiden gick hela vägen till Peking. Längs med floden finns många byggnader och broar som är ritade av europeiska arkitekter under tidigt 1900-tal och som har satt sin prägel på staden.

Om du inte är rädd för höjder kan du sedan åka en tur med Tianjin Eye. Enligt turistbroschyrerna det första Pariserhjulet i världen som står över vatten, om det är sant eller ej får vara osagt. Här får du en fantastisk vy över staden och är det vacker väder kan du se ända till havet.

Tianjin är en mycket cykel och promenadvänlig stad så att hyra en cykel och cykla till Wu Da Dao ger en härlig känsla av småstad. Men som alltid i Kina måste man se upp för trafiken. Wu Da Dao – De fem avenyerna, syftar på de länder som tidigare ockuperade Tianjin och är ett område där man fortfarande ser spår av de olika ländernas särpräglade arkitektur. I mitten av Wu Da Dao har man byggt en arena enligt europeisk koncept där trängs restauranger och nattlivet. Arenan är ett trevligt område att strosa runt i. Du kan också ta en guidad tur med häst och vagn, dock pratar guiden endast kinesiska.

Är du kulturellt intresserad skulle jag rekommendera Puyi´s hus, där Kinas siste kejsare bodde i mellan 1925-1927 efter att han blivit utkastad från Förbjudna staden. Puyi´s hus är ett litet men bra museum med information på engelska och många bilder som visar livet Puyi levde med sina två fruar.

 

När det är dags att lämna Tianjin mot Peking går tågen vart 5 minut. Under rusningstid är de flesta tågen fullbokade så det är rekommenderat att ha förbokade biljetter.

Trevlig resa!

Anna Centerman