Att göra i Beijing

Beijing är en stor, gammal och intressant stad. Ingen, oavsett smak och intressen behöver gå sysslolös när man är här! Här kan du ta del av något av allt det Beijing har att erbjuda!

På cykel genom staden

Ett roligt och lättsamt sätt att uppleva är Beijing är att ta sig fram med cykel. Det finns turer som passar alla åldrar. Företaget Bike Beijing erbjuder turer, både långa och korta, för den som vill trampa sig runt.

Beijing Food walk

Du kan uppleva Beijing genom smaklökarna på te- eller matpromenad tillsammans med Beijing Food Walk

Museum

Beijing har många intressanta museum. Här är några av dem:

Beijing Museum of Natural History

Capital Museum

The National Museum of China

Beijing Exhibition Center

Today Art Museum

Sommarpalatset

Det gamla sommarpalatset började byggas vid mitten av 1700-talet, men förstördes dessvärre under det andra Opiumkriget av engelska och franska soldater. Ett nytt sommarpalats började byggas på 1880-talet inte långt från det första palatset. Man kan se vackra byggnader, parkområden och gå längs promenadvägar under tak om man besöker platsen.  Sommarpalatset kom med på Unescos Världsarvlista  år 1998 och på deras hemsida kan du läsa mer om palatset.

Kinesiska muren

Ett av de mest kända byggnationerna och symbolerna för Kina är troligtvis den Kinesiska muren. Anläggandet av muren på börjades redan på 200-talet f.Kr då kejsaren ville resa ett försvar mot angrepp. Byggandet pågick under lång tid och under flera kejsare och den slutliga sträckningen blev ca 6000 km.

Det finns flera delar av muren att besöka, vissa delar är ursprungliga medan andra är restaurerade. Många turister besöker Badaling, Mutianyu och Simatai. Även den Kinesiska muren tillhör sedan 1990 Unescos världsarv och du kan läsa mer om den på Unescos webbsida.

Förbjudna staden

Vid Himmelska fridens torg ligger den Förbjudna staden. Palatset uppfördes i början av 1400-talet och blev ett stort palatsområde där det sägs finnas 999 byggnader med 9999 rum. Namnet, Förbjudna staden, kom sig av att området var förbjudet att beträda för andra än kejsaren, hans familj och hov. Den siste kejsaren i Kina tvingades lämna Förbjudna staden 1924. Även Förbjudna staden tillhör Unescos världsarvslista.

Laga mat i hutongerna

Kinesisk matlagning är mycket mer än räkor i sötsur sås, som man oftast förknippar med kinesisk mat om man är svensk. För den som vill lära sig laga ”riktig” kinesisk mat, kan man göra det genom att laga mat i hutongerna. Hutonger är de smala, gamla gränder där traditionella, gamla kinesiska hur fortfarande finns kvar.

Beijing med barn

1. Beijing Aquarium (finns som en egen del på Beijing Zoo och det är inga problem att ha barnvagn med sig dit.)
2. Chaoyang Park är en trevlig park att promenera i och ta med sig cykel.
3. Kinesiska muren (Mutianyi-delen är den mest barnvänliga eftersom man kan åka linbana eller cable car upp och sedan ta med sig barnet ner i en rodel.)
4. Indigo Shopping Mall: vid dålig luft kan man åka hit. Det finns ett lekrum på 3:e (?) våningen, där man betalar per timme. Är det bra luft så finns det en stor lekplats på baksidan. Det är även mysigt att äta lunch t.ex. på Element Fresh som har bra barnmenyer och kritor/ritunderlägg.
5. Bike Beijing – om ni vill ha lite sightseeing med guide är detta ett perfekt sätt, eftersom de erbjuder cyklar med barnsits. Bra aktivitet för hela familjen vid klart väder och bra luft.
6. Akrobatikshow. Chaoyang Theatre. Mycket färg, musik och händelser på scenen.
7. Tempel of Heaven: bra park att åka till på morgonen eller fm. Barnvagnsvänlig park. Många kineser som gör morgongymnastik här, vilket är underbart att se.
8. Fundazzle Indoor Playground: en gigantisk inomhuslekplats som finns vid Worker’s Stadium.
9. Bei Hai sjöområdet (vid Förbjudna Staden). Fint att ta en rickshaw och åka runt.

Det som kan nämnas är att kineserna är väldigt barnglada och de flesta ställen är ”barnvänliga”, t.ex restauranger och attraktioner. Barn är välkomna mer eller mindre överallt. Inte som i Europa. De flesta restauranger har barnmenyer, barnstolar osv.